Mleko, jogurty, kefiry oraz różne inne produkty mleczne są już stałym elementem jadłospisu wielu osób. I chociaż wartości odżywcze nabiału są wszechstronne, to jednak wiele osób świadomie rezygnuje ze spożywania tego typu przetworów. Jak się okazuje, nabiał może być tuczący, dlatego na produkty wytwarzane z mleka powinny uważać przede wszystkim osoby, które są w trakcie kuracji odchudzającej.
Przetwory mleczne to w głównej mierze źródło wapnia, które jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu kostnego. Szczególnie dużych ilości wapnia potrzebują osoby młode oraz starsze. Nabiał to także skarbnica wielu soli i związków mineralnych, które także są nam potrzebne.
Spośród wielu cennych wartości odżywczych nabiału warto wymienić magnez, potas oraz witaminy: A, D i z grupy B. Nabiał jest niezwykle ważny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Co więcej, przetwory mleczne to także źródło pełnowartościowych protein, które są składnikiem budulcowym ludzkich tkanek i komórek.
Kaloryczność nabiału jest uzależniona w głównej mierze od zawartego w danym produkcie tłuszczu. Na sklepowych półkach coraz częściej możemy znaleźć przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, które są adresowane chociażby do tych osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Pomimo niższej zawartości tłuszczu przetwory te zawierają jednak tam samo dużo wapnia, magnezu i innych składników odżywczych.
Do najbardziej tuczących przetworów mlecznych należy zaliczyć przede wszystkim sery: pleśniowe, żółte oraz inne. Przykładowo sto gramów sera parmezan to około czterysta kalorii, natomiast w stu gramach sera pleśniowego typu camembert znajduje się około trzysta kalorii. Dużą kalorycznością odznaczają się także sery typu gouda oraz emmentaler.
Do nieco mniej kalorycznych produktów wytwarzanych z mleka należy natomiast zaliczyć jogurty, maślanki oraz kefiry. Sto gramów jogurtu naturalnego to sześćdziesiąt kalorii, a sto gramów kefiru to kalorii pięćdziesiąt. Nieco więcej, gdyż dziewięćdziesiąt kalorii, będzie zawierał z kolei jogurt owocowy.
Warto pamiętać, że kaloryczność nabiału w dużej mierze zależy także od dodatkowych substancji, które mogą znajdować się w danym przetworze. Jeśli zależy więc nam na wyborze produktów o obniżonej zawartości tłuszczu, zawsze starajmy się czytać etykiety. To właśnie na nich producenci mają obowiązek umieszczania składników użytych do wyprodukowania konkretnego produktu mlecznego.