Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Spis produktów mlecznych

Lista przetworów mlecznych

Przetwory mleczne goszczą w diecie człowieka praktycznie od zawsze. Wartość odżywcza nabiału to jednak nie tylko wapń, który reguluje pracę układu kostnego. To również wiele innych cennych składników, bez których nasz organizm nie byłby w stanie samodzielnie funkcjonować. Spożywanie odpowiednich ilości nabiału jest szczególnie istotne w przypadku dzieci oraz osób starszych.

Spośród najbardziej powszechnych produktów wytwarzanych z mleka należy wyróżnić przede wszystkim mleko. Jak się okazuje, nie ma drugiego tak cennego napoju, który w swoim składzie zawierałby tak wiele substancji odżywczych. W mleku znajdziemy nie tylko wapń. Napój ten jest także źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Szczególnie ważne jest białko, które jest budulcem praktycznie wszystkich komórek i tkanek.

Produkty mleczne mogą być produkowane zarówno w procesach fizycznych, jak i biotechnologicznych. Na skutek procesów fizycznych powstają takie przetwory, jak: śmietana, mleko w proszku czy mleko skondensowane. Mleko w proszku stanowi tak zwany suszony przetwór mleczny, który jest wytwarzany poprzez suszenie pasteryzowanego mleka. Z kolei śmietana otrzymywana jest ze śmietanki pochodzącej z odwirowanego pełnego mleka (z górnej warstwy).

O wiele bardziej popularne są jednak produkty mleczne powstałe w wyniku procesów biotechnologicznych. W tej grupie przetworów możemy wyróżnić takie produkty, jak: jogurty, kefiry, maślanki, sery, a także masło.

Jogurty, maślanki oraz kefiry stanowią popularne produkty mleczarskie o gość gęstej konsystencji, białej barwie oraz lekko kwaśnym smaku. Wszystkie tego rodzaju przetwory są otrzymywane z mleka, w którym rozwijają się bakterie termofilne różnych gatunków. Jogurty mogą być produkowane zarówno metodą termostatową, jak i zbiornikową. Do produkcji jogurtów i kefirów używa się surowego mleka. Dodatkami mogą być natomiast: mleko w proszku, mleko zagęszczone oraz zakwas jogurtowy.

Lista przetworów mlecznych obejmuje również masło, które także jest jednym z najczęściej używanych produktów wytwarzanych z mleka. Masło to nic innego jak jadalny tłuszcz, który produkowany jest z mleka krowiego, koziego lub owczego.

Na rynku obecnie jest dostępnych wiele rozmaitych gatunków masła, ale do tych najbardziej popularnych można zaliczyć masło ekstra oraz śmietankowe. Ponadto istnieje też masło topione, bezwodne, dietetyczne czy nawet bezwodne.