Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Mleko a dieta

Nabiał a odchudzanie

Nie od dzisiaj wiadomo, że sekretem szczupłej sylwetki jest właściwie zbilansowana dieta oraz regularne wykonywanie ćwiczeń fizycznych. W walce z nadprogramowymi kilogramami pomocny może się okazać spis produktów mlecznych, gdyż jak udowodniono, zwiększona podaż nabiału w diecie skutecznie pomaga zwalczać komórki tłuszczowe.

Nadwaga i otyłość to już niemal schorzenia cywilizacyjne, na które zapada coraz większa liczba osób. Badania pokazują, że w czasie kuracji odchudzającej warto sięgnąć po produkty mleczne, gdyż nie tylko pomogą nam one schudnąć, ale jednocześnie ochronią cały układ kostny. Znane są także inne pozytywne korzyści nabiału w trakcie odchudzania. Jogurty, kefiry i maślanki dostarczają organizmowi witaminy D oraz pełnowartościowego białka.

Nabiał powinien być więc nieodłącznym elementem każdej diety odchudzającej. Dieta bogata w przetwory mleczne nie tylko zapobiegnie utracie tkanki mięśniowej, ale będzie też stymulować przemianę materii i redukcję komórek tłuszczowych, głównie tych znajdujących się w okolicy jamy brzusznej, ale nie tylko.

Obecnie diety opierające się na mleku cieszą się sporym zainteresowaniem wśród osób, które zmagają się z problemem otyłości. Jednym z przykładów takich kuracji odchudzającej może być chociażby dieta Dukana, nazywana także dietą proteinową lub dietą białkową.

Dieta Dukana pozwala schudnąć nawet kilkanaście kilogramów w ciągu miesiąca. Nabiał w diecie Dukana musi być jednak starannie dobierany, gdyż nie jest wskazane sięganie po produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu. Dozwolone jest natomiast spożywanie chudego nabiału: jogurtów, twarogów, świeżego mleka lub serków homogenizowanych.

Dieta oparta na przetworach mlecznych nie tylko pozwala skutecznie zrzucić zbędne kilogramy, ale również nie przyczynia się do utraty tkanki mięśniowej. Taka informacja z całą pewnością zainteresuje kulturystów, dla których rozbudowa beztłuszczowej masy mięśniowej jest niezwykle istotna. W takich kuracjach bardzo ważne jest jednak obliczenie dziennego zapotrzebowania białka i dobranie odpowiednich produktów mlecznych.

Produkty mleczne powinny być spożywane przez wszystkie te osoby, które chcą wymodelować swoje ciało i osiągnąć wymarzoną wagę. W trakcie kuracji odchudzającej najlepiej sięgać po chudy nabiał, a więc wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Takie przetwory mleczne (jogurty, kefiry, maślanki, sery) są znacznie mniej kaloryczne, ale trzeba wiedzieć, że zawierają tyle samo substancji odżywczych co ich wysokokaloryczne odpowiedniki.