Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Dieta na trądzik

Przetwory mleczne a trądzik

Chociaż wartości odżywcze nabiału są powszechnie nam znane, to jednak warto wiedzieć, że zbyt duża ilość przetworów mlecznych w diecie może mieć niekorzystny wpływ zarówno na układ trawienny, jak i na cerę. Badania przeprowadzone przez naukowców wykazały, że nabiał może przyczyniać się do powstawania zmian trądzikowych, zwłaszcza u osób z zaburzeniami hormonalnymi.

Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że do powstawania zmian trądzikowych przyczyniają się przede wszystkim tłuste produkty, takie jak czekolada, chipsy oraz sery. Jednak eksperymenty dowiodły, że zbyt duża dawka tłuszczów nie powoduje wydzielania sebum, które prowadzi do stanów zapalnych skóry. Głównym winowajcą trądziku może być nabiał, a zwłaszcza hormony w nim zawarte.

Trądziki to dość częsta przypadłość, z którą zmagają się nie tylko osoby w nastoletnim wieku. Ze zmianami trądzikowymi walczą niekiedy nawet kobiety po trzydziestym roku życia. Jak się okazuje, jest widoczna zależność między przetworami mlecznymi a trądzikiem. Najczęściej tego rodzaju zmiany na skórze uwidaczniają się na skutek alergii pokarmowej.

Jeśli masz problemy z cerą, a w twojej diecie jest dużo nabiału, wówczas istnieje prawdopodobieństwo, że to właśnie przetwory mleczne są winowajcami trądziku. Zdaniem dietetyków stan cery poprawi wyeliminowanie z diety przede wszystkim produktów mlecznych, do których produkcji użyto sztucznych składników. Im więcej naturalnych i nieprzetworzonych produktów będziemy jadać, tym lepiej.

Przyczyną zmian trądzikowych na skórze mogą być między innymi hormony, które znajdują się w krowim mleku, a także w wielu innych przetworach wytwarzanych na bazie mleka. Niektóre z nich powodują nadprodukcję związków podobnych do testosteronu, w wyniku czego powstają zmiany trądzikowe. Jeśli więc borykasz się z tego rodzaju przypadłością, warto na jakiś czas zrezygnować z przyjmowania nabiału – być może przyniesie to zaskakujący efekt.

Mleko zawiera w swoim składzie hormon wzrostu oraz tak zwany dihydrotestosteron. To właśnie te dwa związki mogą mieć szkodliwy wpływ na cerę. Zdaniem naukowców osoby spożywające mleko, śmietanę oraz różnego rodzaju serki przynajmniej kilka razy w tygodniu są narażone na powstawanie zmian trądzikowych nawet o dwadzieścia procent częściej niż osoby, które po nabiał sięgają sporadycznie.

Na powstawanie trądziku oczywiście wpływ ma wiele różnych czynników. Tego rodzaju przypadłość może być wywoływana przez stres, niezdrową dietę, skłonności dziedziczne czy przez zaburzoną gospodarkę hormonalną. Jednak istnieje prawdopodobieństwo, że częste spożywanie nabiału i picie mleka może zaostrzać zmiany trądzikowe.